Pocetna
Registar Firmi.com
Sta je e-Commerce, a sta e-Business? (1 pregleda) (1) Gost
Sta je e-Commerce, a sta e-Business?
by slovas 11 godina, 2 meseci ago
Definicije osnovih termina elektronskog poslovanja

Na zapadu u poslednjih nekoliko godina popularno je koristiti popularne termine koji pocinju sa slovom "e" (buzzwords) i koji oznacavaju razlicite nove tehnike i tehnologije poslovanja na Internetu.

Zanimljiv je primer navoda jednog od voditelja diskusije (clanak na adresi http://www.techweb.com/wire/story/TWB19990428S0004) na konferenciji "Internet & Electronic Commerce Conference and Trade Show" iz 1999. g. Ucesnici u diskusiji su se slozili da ne znaju kako da definisu pojmove e-commerce i e-business. Voditelj diskusije je to prokomentarisao na svoj nacin: "Nemam pojma, to za mene ništa ne znaci. To su za mene e-Bogovi. Mi ovde pricamo o trgovini putem Interneta, znaci, mi koristimo Internet da bi poslovali."

Prethodni primer plasticno prikazuje da se pojmovi sa slovom "e" (electronic - elektronsko), ukljucujuci i termin elektronsko poslovanje, u poslednje vreme iskljucivo vezuju za Internet terminologiju.

e-Commerce (Electronic Commerce EC - elektronska trgovina) je kupovina ili prodaja dobara ili usluga putem Interneta, narocito putem servisa World Wide Web. U praksi se ovaj termin cesto koristi umesto novijeg termina e-business, što znaci poslovanje putem Interneta.

Termin e-Commerce moze se definisati i kao proces upravljanja online finansijskim transakcijama od strane pojedinaca ili kompanija. Ovaj proces ukljucuje kako maloprodajne, tako i veleprodajne transakcije. Termin Online je sinonim za Internet (biti na liniji = biti na Internetu).

Fokus e-Commerce-a je u sistemima i procedurama pomocu kojih dolazi do razmene razlicitih finansijskih dokumenata i informacija. Ovi sistemi ukljucuju transakcije kreditnim karticama, e-cash (elektronska gotovina), e-billing (elektronsko placanje), e-cheques (elektronski cekovi), electronic invoices (elektronski racuni), narudzbine i finansijske izjave. e-Commerce prakticno omogucuje nastavak koriscenja tehnologije elektronskih razmena podataka (EDI).

Electronic Data Interchange (EDI) je razmena poslovnih podataka gde se koristi razumljivi format ovih podataka. Ovaj sistem razmene podataka je prethodio pojavi Interneta i obicno se korstio u razmeni podataka izmedu korisnika koji su medusobno vec bili u kontaktu (sistem 1 na 1).

Kao sto se moze videti iz prethodnih definicija, pojam elektronskog poslovanja je mnogo siri od definicija najcesce koriscenog njegovog sinonima e-Commerce. Mnogo prikladniji termin za elektronsko poslovanje jeste e-Business.

Electronic Business (EB - elektronsko poslovanje) jeste vodenje poslova na Internetu, što ne podrazumeva samo kupovinu i prodaju, nego i brigu o klijentima i poslovnim partnerima, kao i organizacija poslovanja u sopstvenoj firmi online i organizacija prema klijentima.
Poslednja izmena: 08.04.08 17:42 od slovas.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja. | Izvesti moderatora   Zapisano Zapisano  
Odg: Sta je e-Commerce, a sta e-Business?
by NenadStiforp 6 godina, 11 meseci ago
Znaci ja se bavim Electronic Business-om!
Nisam ni znao a dobro mi ide!
Hvala! http://Nenad986.MyOpportunityPlus.com
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja. | Izvesti moderatora   Zapisano Zapisano  
Odg: Sta je e-Commerce, a sta e-Business?
by mixcar 3 godina, 5 meseci ago
Svidja mi se ovaj tekst. Jako je dobro razulcio pojmove e-biznisa i e-commercea.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja. | Izvesti moderatora   Zapisano Zapisano  
       
Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako