Pocetna
Registar Firmi.com
Okrenite se dinaru (1 pregleda) (1) Gost
Okrenite se dinaru
by slovas 11 godina, 2 meseci ago
KAMATNE stope na dinarske kredite pašće veoma brzo. Monetarna politika Narodne banke Srbije i obaranje kamatnih stopa na repo transakcije jasan su znak bankama da počnu da snižavaju cenu dinarskih zajmova. S druge strane, istovremeno smo u periodu kada su kamatne stope na evro u porastu na evropskom tržištu. Ovako Panajotis Vlasiadis, predsednik Izvršnog odbora Alfa banke (nekadašnje Jubanke), obrazlaže svoju preporuku građanima da se okrenu dinaru i kreditima u domaćoj valuti.

REZERVE I TRŽIŠTE
ALFA banka je već snizila kamatu dinarskim proizvodima za preduzeća - navodi Vlasiadis. - Kako je NBS snižavala stopu za repo operacije sa 18 na 13 odsto, tako su i naši korporativni klijenti mogli da uživaju u tom obaranju cene bankarskih proizvoda. Veoma brzo snizićemo i cenu za dinarske zajmove građanima. Tako da će mesečna kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, uskoro biti značajno niža od postojeća dva procenta. Kao i stope na ostale dinarske zajmove stanovništvu koje se trenutno kreću oko 19, 20 odsto.

Zašto rastu kamatne stope na evro?
- Pre dve godine, kada smo kupili Jubanku, kamatna stopa na evro, na evropskom tržištu, bila je najniža u istoriji: svega dva procenta. Sada je ona 3,75 procenata, što je uvećanje za više od 85 odsto. A, očekuje se da će kamatna stopa na evro dodatno rasti. Pošto NBS ima jedan, naglašavam, ispravan sistem obaveznih rezervi, zajmovi i plasmani uzeti u evrima neće imati visoku cenu u Srbiji. I, to treba tako da bude.

Šta to, praktično, znači?
- U pokušaju da se zaštite od pada dinara firme i građani su zaboravili važan princip, koji je potvrđivan već stotinama puta u mnogim zemljama. A on glasi: "Ne preuzimajte na sebe devizni rizik, osim ako ne možete njime da upravljate i da ga kontrolišete".

Znači li to da odobravate, za razliku od mnogih bankara, restriktivne mere srpske centralne banke?
- Moj lični stav je da banke ne bi trablo da se žale. Stroža monetarna politika je bila potrebna i još uvek je, iako u manjoj meri. Kako svako odgovorno preduzeće, banka ne treba da misli samo na računovodstvene rezultate koje će imati u narednom kvartalu, već bi trebalo da preuzmu ulogu koju ima u privredi i proceni problem sa kojim će se sresti u naredne dve, tri godine. A to znači izaći u susret klijentu i zaštititi ga od rizika kojim ne može da upravlja. To je definicija banke.

Postoji li u Srbiji "prećutni dogovor" među bankama o visini kamatnih stopa? Da li određene banke na ovdašnjem tržištu postavljaju uslove, koje ostale banke slede?
- U Srbiji radi 37 banaka. Ako se dobro sećam, bar 16 od njih je izjavilo da im je cilj da zauzmu 10 odsto tržišta. To bi bilo, ne uzimajući u obzir ostale banke, već 160 procenata? Ne postoji logičan razlog da se uopšte razmišlja o nekom takvom dogovoru. A, s druge strane, takav dogovor bio bi neetičan i nezakonit. Trudim se da ubedim ljude u ovoj zemlji da prestanu u svemu da vide neku zaveru.

KAMATNE STOPE
Dakle, u bankarskom sektoru vlada konkurencija?
- Srpski bankarski sektor je najotvoreniji za konkurenciju. To je najživlji sektor u Srbiji, i ne postoji bilo kakva šansa zbog koje bi igrači na tržištu i pomislili da se nešto postiže ovakvom vrstom sporazuma. A, evo i primera: kada smo kupili Jubanku, videli smo da su se krediti stanovništvu nudili samo u evrima, po visokim kamatnim stopama. Tu smo videli svoju priliku, i još u martu 2005. godine ponudili smo građanima mogućnost refinansiranja dugova, po do sada najboljoj efektivnoj kamatnoj stopi, koja i dalje važi: 12,5 odsto.

Građanima zainteresovanim za stambeni kredit nedavno ste ponudili mogućnost zaštite od rasta kamatnih stopa?
- Nije prirodno da kamatna stopa na evro ostane ista. Pa smo ponudili maksimalni limit do koga stopa može da raste, dok će, u slučaju da kamatna stopa na evro počne da pada, padati i stopa na stambeni kredit. U početku je bilo dosta nedoumica, ljudi su pitali: "Šta će mi zaštita?", da bi danas većina zahteva za stambeni zajam podrazumevala i ovu klauzulu...

Klijentima ste ponudili opciju vezivanja otplate stambenog zajma ne samo za evro, već i za švajcarski franak, iako ste tu varijantu svojevremeno kritikovali?
- Kredit u jenima imao bi najnižu moguću kamatnu stopu, ali i izuzetno visok devizni rizik. Kada je reč o švajcarskim francima, iz našeg sektora likvidnosti u Atini dobili smo procenu da je odnos evro-franak sada iznad 90 procenata. To znači da, dugoročno posmatrano, ako kamatna stopa na evro raste, u 90 odsto slučajeva porašće i kamatna stopa na švajcarski franak i obrnuto. Zato smo građanima ponudili i mogućnost stambenog zajma u švajcarskim francima. Ali, za njih ne nudimo zaštitu od porasta kamatnih stopa. Ponavljam, građani treba da uzimaju kredit u valuti čiji rizik mogu da kontrolišu. Ako im je plata vezana za evro, onda mogu da podignu i kredit u ovoj valuti.

KAO BRAK
STAMBENI kredit vam je kao brak. Sklapa se dugoročno i sa njim svako veče spavate. Zar ne želite da znate šta vam je ispod jastuka?

NAPRAVILI SMO DOBAR IZBOR
KUPOVINOM "Jubanke" pre dve godine, praktično ste započeli privatizaciju srpskog bankarskog sektora. Da li ste napravili dobar izbor?
- Privatna kompanija, poput nas, ne investira osim ako je zadovoljna rezultatima koje će dobiti. Imamo 103 filijale u 77 gradova, a do kraja godine planiramo još 27 filijala. Krajem prošle godine imali smo 476.000 građana-klijenata, i oko 80.000 preduzeća. O plasmanima i depozitima ne bih govorio pre zvaničnih podataka.
Poslednja izmena: 08.04.08 17:39 od slovas.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja. | Izvesti moderatora   Zapisano Zapisano  
       
Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako