Pocetna
Registar Firmi.com
Korisna uputstva za Web dizajnere (1 pregleda) (1) Gost
Korisna uputstva za Web dizajnere
by slovas 11 godina, 2 meseci ago
Web dizajn je mesavina kreativnih sposobnosti i tehnickog znanja, a ni jedna od ovih osobina nije bitnija od ostalih...

"Dizajniranje Web straba je jednostavno kao 1-2-3", tvrde neki od softverskih alata za kreiranje HTML koda koje mozete da nadjete na trzistu. Nazalost, to je sve manje tacno, a rezultati su ocigledni.

Nije tesko proci kroz Web sajtove koji dobro izgledaju u odredjenom browseru i rezoluciji ekrana, ali pregledati ih nekim drugim browserom ili ekranskom rezolucijom je nekad nemoguce. Da se ne bi desilo da polovina posetilaca vaseg sajta ne moze da ga vidi u pravom svetlu, treba obratiti paznju na neke preporuke.

Web dizajn je mesavina kreativnih sposobnosti i tehnickog znanja, a ni jedna od ovih osobina nije bitnija od ostalih. U ovom tekstu cemo navesti samo neke preporuke:

1. Slike

Slike na stranicama ponekad znace i vise nego stotine reci. Medjutim, slike su ponekad prevelike. Bez dvoumljenja, slike veoma doprinose izgledu strane, ali, takodje, visestruko povecavaju duzinu ucitavanja strane. Mnogi od posetilaca vasih stranica pristupaju mrezi preko sporih Dial-Up linija, pa im je svaki kilobajt veoma vazan, tako da ucitavanje svake slike ne bi trebalo da traje duze od 5 sekundi. Za samu stranu se preporucuje da ucitavanje ne treba da bude duze od 30 sekundi. Uobicajena reakcija surfera na strane koje se duze ucitavaju je napustanje strane i odustajanje od ponovnih poseta sajtu. Preporuka za duzinu strane je da ne treba da bude duza od 30 kb.

Obratite paznju na to da svaki fajl koji se nalazi na prezentaciji postavlja poseban HTTP zahtev serveru, sto dodatno usporava ucitavanje strane, tako da i u slucaju kada se na strani nalazi puno malih slika cija zajednicka duzina nije velika, one usporavaju ucitavanje strane.

Kada se koriste slike za navigaciju treba obavezno koristiti ALT tag. Iz bilo kog razloga da se ne pojavi slika, ili je posetilac isuvise nestrpljiv, treba omoguciti da navigacija bude jasna. Jos dva atributa su veoma vazna prilikom ucitavanja slike. To su HEIGHT i WIDTH. Bez njih browser mora da ceka da se usnimi cela slika da bi znao njene dimenzije i na osnovu toga preracunao raspored elemenata na strani. Ukoliko ima vise ovakvih elemenata, onda browser prilikom zavrsetka ucitavanja svakog od njih ponovo preracunava raspored.

Mozda izgleda nelogicno, ali za pozadinu ne treba koristiti slike velicine 1 piksel. Browseri onda moraju mnogo puta da ih umnoze da bi pokrili velike povrsine, te se na taj nacin usporava prikaz i renderovanje prilikom skrolovanja strane. Po nekim autorima, najbolja velicina za pozadinu je 256 bajta.

2. Navigacija

Lakoca navigacije i funkcionalnost sajta moraju da budu ispred umetnickog osecaja. Nema smisla praviti umetnicko delo od sajta u kojem posetilac ne moze da se snadje. Svi linkovi treba da budu lako dostupni i uocljivi.

Poseban problem u navigaciji na sajtu predstavlja tzv. Mystery Meet Navigation. U pitanju su slike preko kojih morate preci misem biste videli link ili saznali gde vas on vodi. Ovakva navigacija nije pozeljna, jer posetilac mora da predje misem preko skoro svake tacke na stani da bi otkrio sta je link, a sta nije i, mozda, kliknuo na njega. Treba se drzati principa K.I.S.S. - "Keep it simple, stupid!" ("Neka izgleda jednostavno, glupane!".

3. Tabele

Ne stavljajte cele strane u tabele, jer se sadrzaj nece prikazati dok se ceo ne ucita. Mozda ste primetili strane koje dugo stoje prazne, a potom se odjednom kompletno ucitaju. Preporuka je da se tabele podele u vise manjih tabela, na primer, da se u gornju postavi naslov strane i neki i podaci o njoj, tako da posetioci znaju da je njeno ucitavanje u toku i da za to vreme imaju sta da citaju, te da ne odustanu i odu na neku drugu stranu.

4. Kompatibilnost (browseri)

Jedina zrtva rata browsera koji je u toku su njihovi korisnici. Da biste izbegli da izgled vase strane zavisi od browsera u kojem se pregleda, drzite se podalje od elemenata koji su specificni za neki od browsera i nisu podrzani ostalima. Otvaranje novog prozora browsera na desktopu treba da bude iskljucivo pravo posetioca. Jedini izuzetak su strane koje sadrze liste linkova. Za sve ostale strane preporuka je da se linkovi otvaraju u istom prozoru. Takodje, nije pozeljno da se otvaraju novi prozori prilikom ucitavanja nove strane ili njenog napustanja.

5. Fontovi

Na stranama ne treba koristiti nestandardne fontove, jer ih mozda posetilac strane nema instalirane na svom racunaru. Tu treba obratiti paznju i na rad sa YU znacima, ali ovu temu cemo ostaviti za neki drugi tekst. Treba, prvenstveno, koristiti Arial, Verdana, Tahoma, i Courier fontove.

6. Plugin-ovi

Jos jedan od elemenata Web strana koje treba izbegavati su pluginovi. Istina je da vecina ljudi ne zeli da ih instalira na svoj racunar, a oni sami usporavaju ucitavanje stranica sajta. Da li ste videli pluginove na stranama poznatih sajtova? Yahoo, Altavista, ...? Jedini plugin o kom bi mozda trebalo razmisliti je Macromedia Shockwave & Flash, koji se vec nalazi na vecini racunara i na neki nacin je postao standard.

7. Java

Javu treba koristiti samo u slucajevima kada za to postoji dobar razlog. Poznata je kao jedan od uzroka obaranja sistema posetilaca. Java apleti se izvrsavaju sporo i prenos cesto dugo traje. Vecina posetilaca ovo nece tolerisati.

8. META tagovi

Ne potcenjujte META tagove. Cesto su oni uzrok dolaska novih posetilaca na vas sajt. No, ni ovde ne treba preterivati. Pre njihovog koriscenja treba obratiti paznju na svrhu svakog od njih i pazljivo odabrati sadrzaj. Rangiranje sajta na pretrazivacima cesto zavisi bas od ovog taga, a neki pretrazivaci nece ni uzeti u obzir vas sajt, ukoliko ih nemate.

I ako ovo nije ni izbliza sve sto moze da se preporuci, da rezimiramo:

Sajt treba da bude tako uradjen da moze da se prikazuje na svim browserima, rezolucijama, brojevima boja... Navigacija kroz njega treba da bude jednostavna i intuitivna, a stranice da se brzo ucitavaju, bez obzira na sadrzaj.
Poslednja izmena: 08.04.08 17:41 od slovas.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja. | Izvesti moderatora   Zapisano Zapisano  
       
Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako