Pocetna
Registar Firmi.com
4 ključne menadžerske veštine "za poneti" Štampaj E-pošta
Wednesday, 09 April 2008
Image Završili ste škole, obavili na hiljade sastanaka, izveli na desetine timova, ali vam se i dalje čini da niste ovladali nekim veštinama koje se od vas zahtevaju. Ne očajavajte jer niste usamljeni. Većina potrebnih veština se usavršava godinama. BC Bilten vam daje nekoliko saveta kako da se što bolje pripremite za javni nastup, kako da osvežite svoje pregovaračke sposobnosti, još brže pročitate dokument koji vam je neophodan i kako da zapamtite ime osobe sa kojom razgovarate. Složićete se da su ovo situacije u kojima menadžeri imaju stalnu potrebu za dodatnim znanjem.


Javni nastupi

¨ Pripremite svoj um. Kada se govori o strahovima, javni nastupi su među najvećim strahovima za ljude uopšte. Nema razloga za strah, sve dok ste osmislili i pripremili plan igre. Budite puni energije i skoncentrisani pre ulaska u prostoriju. Ukoliko je nivo vaše energije nizak, uradite neke kratke i efikasne gimnastičke vežbe pre polaska, da biste se ohrabrili. Udišite i izdišite duboko kako biste se smirili i kontrolisali nervozu.

¨ Ušetajte u publiku. Stajanjem pored podijuma gubi se povezanost sa publikom. Umesto toga, zgrabite mikrofon i šetajte prostorijom ili, eventualno, stanite sa strane podijuma i naslonite se.

¨ Najnezahvalniji mogući savet za „razbijanje treme” je da zamislite da su svi kojima se obraćate goli. Iako mnogi smatraju da upravo ovako mogu da uliju sebi samopouzdanje, zamislite kako biste se osećali da zaista sedite pred salom punom nagih ljudi.

¨ Kontakt očima vam je prijatelj. Obraćajte se ljudima individualno. Gledajući jednog po jednog smanjujete prostoriju.

¨ Ukoliko vam publika postavi nezgodno pitanje, nemojte se zbuniti. Iskoristite priliku da pričate na tu temu. Pohvalite eksperta iz te oblasti u vašem timu i preporučite osobi koja je postavila komplikovano pitanje da se upozna sa tim ekspertom.

Umetnost pregovaranja

Prilikom pregovora povodom značajnih poslova ili traženja povišice na primer, korišćenje pravih fraza je od velike važnosti. Preporučujemo vam par korisnih fraza:

¨ “Kako ste došli do tog broja?” Dajte mogućnost drugima da iznesu svoje mišljenje.

¨ ”Dozvolite mi da proverim sa mojom ženom, ili sa mojim mužem, sa bankom”. Nemojte prevremeno izražavati odobravanje. Na taj način obezbeđujete sebi više vremena za konačnu odluku.

¨ ”Molim, šta ste rekli, nisam siguran da sam razumeo?” Napravite se da ne razumete i druga strana će se više potruditi da objasni srž problema i više se otkriti.

¨ ”Ako se stvari promene, pozovite me”. Budite spremni da napustite sastanak i ostavite lopticu na njihovoj strani terena.

Priručnik brzog čitanja

Ljudi koji sporo čitaju ne gube samo vreme, već i razumevanje teksta postaje teže. Sledi pet saveta brzog čitanja:

¨ Nikada ne čitajte bez olovke. Vaše oči će instiktivno pratiti olovku, a ona će na vas uticati da brže čitate. Slično i na monitoru kompjutera, pratite kursor.

¨ Podignite knjigu na 45 stepeni, jer je to lakše za vaše oči nego sa ravne površine odnosno stola.

¨ Odmarajte oči. Usredsredite se na cele rečenice, ne na pojedine reči, koristeći periferni vid.

¨ Potisnite unutrašnji ili tihi govor. Tiho ponavljanje reči vas usporava. Ako baš morate, koristite tiho mrmorenje.

¨ Samo nastavljajte dalje, držite se teksta. Nemojte ponavljati i ponovo čitati iste reči.

Igre pamćenja

Da li ste ikada zamenili Jelenu sa Jovanom? Ukoliko jeste, obratite pažnju na četiri tehnike pamćenja imena:

¨ Uvek predstavite prvo sebe. Tako sada imate više vremena za koncentrisanje na ime druge osobe.

¨ Potvrdite i ponovite njeno ime. U prvih 20 sekundi učinite da se sagovornik oseća kao da nema nikog drugog na svetu.

¨ Kada upoznajete nekoga ko se zove Petar, razmislite o asocijacijama, na primer Peter Petrović Njegoš ili moj ujak Petar.

¨ Izgovorite ime tri puta. Rasporedite to na primer, jednom na samom početku upoznavanja, u toku konverzacije i na kraju prilikom pozdravljanja.

¨ Izgovorite ime tri puta. Rasporedite to na primer, jednom na samom početku upoznavanja, u toku konverzacije i na kraju prilikom pozdravljanja.

 
< Prethodno   Sledeće >

Marketing

Firme kategorije

Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako