Pocetna
Registar Firmi.com
Human tretman zaposlenih umanjuje stres Štampaj E-pošta
Wednesday, 09 April 2008
Image
BLAGO SVAKE KOMPANIJE

Pre skoro osam godina proveo sam nesto više od mesec dana u Pekingu, živeći kod prijatelja. Kao mladom menadžeru, pored nebrojenih senzacija kojima Peking može da opčini jednog Evropejca sa Balkana, posebno me iznenadila jedna činjenica – način na koji multinacionalne kompanije tretiraju svoje zaposlene.


Masaža i pranje automobila


Tu sam prvi put saznao da su u velikim poslovnim kompleksima nebodera, gde su kompanije smeštene, organizovani i teretana i fitnes, saloni za masažu i relaksaciju, frizeri, obdaništa, peronice za veš i automobile, šoping centri... sve na jednom mestu. Radno vreme dvokratno, od 8 do12 pa od 14 do18 sati. Zašto? Da bi se umanjio pritisak na zaposlene i stres koji iz toga proizilazi i da bi se povećala produktivnost. Tako, od 12 do14 sati ne postoji ni teoretska šansa da nešto od posla završite. Poslovni Peking u to vreme ruča, ide u šoping, kod frizera, posećuje dete u vrtiću ili ide na fitnes. U 18h, kad posao završe, odlaze sa prijateljima na večeru, pa na piće, ležu rano i ustaju odmorni i orni za novi radni dan. U Srbiji, u to vreme, takav tretman zaposlenih nije bio ni u najavi.

Danas, osam godina kasnije, stvari su i kod nas značajno drugačije. Dolazak velikih multinacionalnih kompanija na naše tržište promenio je način i pristup kompanije prema zaposlenom. Dobar, kvalitetan kadar je postao retka i cenjena roba. Skoro sve ozbiljne kompanije kod nas sada imaju jasnu strukturu zaposlenih, opis radnih mesta, politiku plata i nagrada sa kojom su svi zaposleni upoznati. Tu je i HR menadžer (Human Resource manager) koji ima za zadatak ne samo da vodi računa o izboru kadrova, već i o ukupnom zadovoljstvu zaposlenih na svom radnom mestu, kao i o atmosferi i uslovima u kojima se radi.

Informisanje i obrazovanje o trošku kompanije

Za opremanje i dizajn poslovnog prostora ili zajedničkih prostorija angažuju se psiholozi i enterijeristi koji su specijalizivani za ovu oblast, nivo zaštite na radu je do najsitnijih detalja standardizovan i odstupanje od pravila se ozbiljno sankcioniše. Sistem internog informisanja takođe zauzuma značajno mesto – od jednostavnih i svima dostupnih oglasnih tabli, preko internih listova koji izlaze nedeljno ili mesečno i obaveštavaju sve zaposlene o uspesima i novinama u kompaniji, pa do intraneta preko koga su zaposleni umreženi u jedan jednistven sistem i mogu da se informišu o svemu što se dešava u kompaniji dnevno, ali i da se među sobom lakše i brže upoznaju. Dodatno obrazovanje i obuka zaposlenih su posebna priča. O trošku kompanije organizuju se dodatno obrazovanje zaposlenih, najmanje dva puta godišnje i to ne samo iz oblasti koja je suština njihovog posla, već i, na primer, iz oblasti komunikacije, marketinga ili standarda poslovnog ponašanja. I sam sam imao priliku da držim takvu obuku zaposlenima u službi prodaje Mobilne telefonije Srbije na temu „Šta je brend i kako komunicira”.

Image

A zašto to kompanije rade?

Čini se da nikada ranije u istoriji imidž i reputacija neke kompanije nisu bili značajniji i sa većim uticajem na ukupno poslovanje. Zadovoljan i motivisan zaposleni je iz ugla kompanije lojalniji i produktivniji, a iz ugla poslovne i šire javnosti ta kompanija je percipirana kao veoma uspešna, što zapravo i jeste. Kompanije se zapravo takmiče koja će svojim zaposlenima omogućiti bolje uslove za rad i lepšu radnu atmosferu. Mogli smo nedavno da pročitamo da je čuveni Google proglašen za kompaniju u kojoj je najbolje raditi. Saznali smo tako da zaposleni na posao mogu da dolaze i u pidžami, da na posao mogu da povedu i kućne ljubimce, da na raspolaganju imaju čak pet različitih restorana. Hrana je besplatna, tri obroka dnevno, a besplatno je i pranje veša u okviru kompanije. Da se oslobode stresa, zaposleni na raspolaganju imaju dva bazena, sale za bilijar i stoni fudbal. Ako neko ne želi da radi na nekom projektu, slobodan je da se priključi nekom drugom timu, po svojoj volji.

Danas je planiranje tretmana zaposlenih skoro podjednako važno za jednu kompaniju kao i planiranje profita. Zadovoljan zaposleni je ambasador svoje kompanije, perjanica, produktivniji je i na najbolji način predstavlja svoju kompaniju u javnosti.

Da li je onda zaposleni zaista najveće blago jedne kompanije? Rekao bih da jeste!

I u Srbiji

Iako briga o zaposlenima nije slučaj kod svih naših kompanija, ima svetlih primera. Telenor je do sada kod nas najdalje otišao u tretiranju zaposlenih. Pored osnovnih uslova, kao što su plata, nagrade, mogućnost napredovanja i dodatno obrazovanje, zgrada Telenora na Novom Beogradu je pravo malo umetničko delo, počev od tehničko-tehnoloških uslova, bezbednosti, pa do enerijera. Svi zaposleni su u otvorenom, osvetljenom prostoru, bez zidova, ili ako ih ima, oni su od stakla. Čitav poslovni prostor je zapravo velika, jedinstvena umetnička galerija gde su izložena dela savremene srpske umetnosti. Na raspolaganju su im takozvane kreativne sobe, u kojima mogu da se relaksiraju ili prosto razgovaraju o rešavanju poslovnih problema. Odnedavno imaju i mini zdravstveni centar sa lekarom i medicinskim sestrama koji su na raspolaganju svim zaposlenima.
 
< Prethodno   Sledeće >

Marketing

Firme kategorije

Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako