Pocetna
Registar Firmi.com
Kako uspešno voditi poslovni sastanak Štampaj E-pošta
Wednesday, 09 April 2008
ImagePoslovni sastanci su došli na loš glas! Većina zaposlenih opisaće poslovni sastanak rečima - dosadan, dugačak i besmislen. Ali, Dženifer Gudrič, predsednica američke škole za vežbanje lidera „Ten“, smatra da je osnovni razlog odbojnog stava prema poslovnim sastancima što im najčešće nedostaje radni plan.
Gudrič preporučuje nekoliko čvrstih pravila za vođenje uspešnog sastanka: imati čvrsto utvrđen dnevni red, strogo se pridržavati vremenskih okvira i umesto besmislenih rasprava, držati se utemeljenih činjenica. Takođe, ako smatrate da nemate pravo rešenje za nastali problem ili vam nedostaju glavne informacije kako biste održali kvalitetan sastanak - bolje ga otkažite.
Doneti odluke

Važno je odabrati prave osobe za sastanak. Zavisno od toga šta želite da postignete, na sastanku mora biti osoba koja može da donese odluku. U protivnom, sastanak nema smisla.

Image

Dnevni red

Pre samog sastanka svi učesnici moraju dobiti kopiju dnevnog reda u kojem je precizno istaknuto o čemu učesnici žele da razgovaraju, vreme predviđeno za sastanak i predlog najboljeg načina za korišćenje tog vremena. Na taj način ostavićete dovoljno vremena svim učesnicima sastanka da se pripreme. 
Držati se vremenskih okvira
Većina poslovnih sastanaka bespotrebno se oduži. Odredite njegovo trajanje i toga se pridržavajte. Profesorka Dženifer Gudrič smatra da govor svakog učesnika treba da traje oko dva minuta.

Proces odlučivanja

Ako ste sazvali poslovni sastanak kako biste doneli neku odluku za koju je, na primer, potrebna većina, tada detaljno pročitajte pravilnike kako bi odluku ispravno doneli. Praćenje rezultata Na svakom sastanku moraju se dogovoriti rokovi (deadlines) za poslovne rezultate koji moraju biti pažljivo praćeni! To je jedini način kojim ćete velike ideje pretvoriti u delo.
 
< Prethodno   Sledeće >

Marketing

Firme kategorije

Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako