Pocetna
Registar Firmi.com
Planiranje propasti Štampaj E-pošta
Wednesday, 09 April 2008
Image Šta je potrebno da bi vaš posao propao? Koji uslovi mogu doprineti i nastaviti „spiralu smrti”? Kako u stvari izgleda pravi finansijski kolaps? Na koji način vaši najveći konkurenti jačaju? Ovo su, priznaćete, teška pitanja za razmatranje, ali ponekad treba zamisliti i predvideti totalni slom i neuspeh da biste razumeli kako da ga sprečimo i pređemo na viši nivo na lestvici uspeha. Predviđanje neuspeha u organizaciji nije prijatna vežba. U životu, kao i u poslu, niko od nas ne voli da razmišlja o potencijalnim neuspesima. Ipak u kontrolisanoj sredini, potencijalni neuspesi mogu biti jedna od najkorisnijih diskusija koje bi menadžment tim ikada imao. Ovakva radionica je skoro uvek zatvorenog tipa.


Kreiranje vizije neuspeha primoraće menadžment da:

 1. Razume i testira pretpostavke na kojima je strategija izgrađena, sagleda posao iz ugla trećeg, objektivnog lica
 2. Otkrije značajne slabosti, propuste i mogućnosti
 3. Stavi tradicionalni imovinski rizik u širi i korisniji kontekst
 4. Bude istinski inovativan u pronalaženju novih izvora rasta i jačanja
 5. Nauči da prepoznaje potencijalne znakove upozorenja pre nego što bude prekasno
 6. Uskladi njihova mišljenja o ključnim problemima koja obično ostanu neiskazana

Vežba je put ka cilju.
Svi smo prošli radionice i strateško raspoređivanje u cilju kreiranja vizije budućnosti i strategije za njeno ostvarenje. U tradicionalnom smislu, to je tipičnapredstava vizije gde želite da budete i kako će kompanija izgledati u određenom vremenskom perioduu budućnosti. U suštini, tradicionalna vizija predstavlja snimak željenog budućeg stanja kompanije. Pre početka kreiranja vizije kompanije u budućnosti, predviđanje raznih varijanti poslovnih neuspeha i događaja, u i van domena vaše kontrole, može biti od koristi.

Nekoliko putokaza:

 1. Držati ovaj proces planiranja propasti u tajnosti. Bez pravog objašnjenja, ovo može biti alarmantno i skrenuti pažnju zaposlenih, akcionara, klijenata i konkurenata.
 2. Ne otkrivati ni rezultate. Proizvod ovog procesa je spisak vaših grešaka i slabosti koja u pogrešnim rukama može biti veoma opasna.
 3. Posavetujte se sa iskusnim konsultantom koji ima slično iskustvo u predviđanju poslovnog neuspeha. Vežba može ići lošim putem ukoliko nije stručno vođena.
 4. Budite spremni da se ponašate u skladu sa onim što učite.
 5. Budite otvoreni i objektivni koliko je moguće.
 6. Ovo nije faza kada menadžment treba da iznese na videlo sve loše činjenice u vezi sa kompanijom, već budite taktični.
 7. Budite sigurni da je ova vežba planiranja propasti u potpunosti odobrena od strane izvršnog direktora kompanije ili menadžera sektora.


Pažljiva priprema i praćenje procesa su podjednako važni kao i sam proces. Nakon njega potrebno je da imate uvid u stvari koje mogu da krenu pogrešnim putem. Kao i tradicionalna vizija, planiranje propasti biće korisno i praktično ukoliko je strateško, ali specifično. Planirajte u vremenskom razdoblju od 3 do 5 godina. Budite sigurni da su potencijalni neuspesi merljivi, i nadajte se da se nikada nećete suočiti sa ovim neuspesima u poslu. I naravno, ovaj proces - vežbu ne postavljajte na sajtu kompanije.

Kao i kod tradicionalnog strateškog planiranja, pošto imate viziju budućnosti, potrebno je da imate plan. Rezultati planiranja propasti treba da uključe jasno definisane akcije sa preciznim vremenskim rokovima i odgovornostima članova menadžmenta.

Postoje krucijalne koristi od predviđanja neuspeha. Kroz planiranje neuspeha, lakše ćete se suočiti sa potencijalnim poslovnim neuspehom, jer kada negativne stvari izađu na površinu, menadžment tim će na to gledati promišljenije i kritički.

Razgovarajte sa svakim ko je lično doživeo poslovni neuspeh i on će vam ukazati da stvari postaju sve jasnije što se više bližite ivici propasti. Oživljavanje i osvežavanje posla nakon katastrofalnog neuspeha su najbolji savetodavci za preduzimanje pravih mera u pravo vreme. Kao i kod propalog braka mnogo je lakše na kraju shvatiti gde su stvari počele da skreću sa pravog puta nego preduzeti pravovremene akcije.

 
< Prethodno   Sledeće >

Marketing

Firme kategorije

Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako