Pocetna
Registar Firmi.com
Trening obavezan pred intervju! Štampaj E-pošta
Thursday, 03 April 2008
Image Kada vas potencijalni poslodavac obavesti o tome da ste ušli u uži krug procesa selekcije i zakaže vam tačno vreme i mesto održavanja intervjua, potrebno je da prethodno izvršite određene pripreme. Prvo i osnovno pravilo - kada poslodavac kontaktira sa vama u pokušaju da vam zakaže intervju - ne dozvolite sebi da ne znate ko vam se javlja i zašto! Naime, normalno je da konkurišete na nekoliko mesta istovremeno, ali ne budite nemarni i vodite evidenciju o tome kada ste aplicirali, o kojoj kompaniji je reč i za koju poziciju.

Šta je to što bi svakako trebalo učiniti pre odlaska na zakazani intervju?


1. Raspitajte se detaljnije o kompaniji koja je raspisala konkurs - na primer, posetite veb sajt kompanije, naravno ukoliko imate tu mogućnost i ukoliko sajt postoji, prelistajte novine od nekoliko poslednjih nedelja i ponovo detaljno proučite sam sadržaj objavljenog konkursa, kao i uslove koji su u njemu precizirani, naročito obratite pažnju na onaj segment konkursa u kome je opisan profil ličnosti poželjnog kandidata, napravite realnu samoprocenu u kojoj meri se uklapate u traženu sliku, pogledajte izveštaje Beogradske berze, ukoliko se deonicama dotične kompanije trguje na berzi, proučite kretanje cena i pokušajte preko berzanskih izveštaja da saznate neke osnovne podatke o kompaniji, posetite sajt Privredne komore ili Agencije za privredne registre gde takođe možete naći neke osnovne podatke o skoro svim važnijim srpskim kompanijama, naročito obratite pažnju na misiju, viziju i ciljeve kompanije, ako tako nešto pronađete, jer se to odnosi na skup najvažnijih vrednosti i ideala i oslikava korporativnu kulturu kompanije u koju se morate uklopiti ukoliko želite biti odabrani.

2. Raspitajte se detaljnije o konkretnom poslu koji se nudi - saznajte koja su znanja, veštine i sposobnosti potrebne i poželjne za obavljanje određenih radnih zadataka, ali i kolika se plata nudi na istim ili sličnim pozicijama u toj ili konkurentskim kompanijama. Razmislite koje uslove zadovoljavate i u kojoj meri, kao i da li će vaša očekivanja biti zadovoljena, jer ukoliko i dobijete željeni posao, pa ubrzo shvatite da nije u skladu sa vašim očekivanjima, postajete nezadovoljni, nemotivisani i nefikasni nanoseći tako direktnu štetu i sebi i poslodavcu. Budite iskreni i što je moguće objektivniji u samoproceni ili porazgovarajte sa prijateljima i poznanicima kako bi vam pomogli da što je moguće realnije sagledate sebe, svoje ambicije, sposobnosti i mogućnosti.

3. Razmislite šta biste još hteli da saznate o poslu koji se nudi - osmislite konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao i u svakom slučaju pokušajte da izbegnete klišee. Postavljanjem dodatnih pitanja ostavljate utisak zainteresovanosti i motivisanosti ne samo za konkretnu poziciju, već i za kompaniju u koju ste došli.

4. Dobro proučite svoju biografiju pre samog dolaska na zakazani intervju kako se ne biste doveli u neprijatnu situaciju iznošenjem netačnih datuma ili da ne možete da se setite koje ste detalje napomenuli u biografiji, a koje bi bilo poželjno naglasiti tokom intervjua - jer bi potencijalni poslodavac mogao da pomisli da su podaci koje ste naveli neistiniti! Irena Tešić, HR manager.
 
< Prethodno   Sledeće >

Marketing

Firme kategorije

Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako