Pocetna
Registar Firmi.com
Vežbajte „trominutnu prezentaciju” Štampaj E-pošta
Thursday, 03 April 2008
Image
Pozvani ste na razgovor kod potencijalnog poslodavca – dobli ste šansu da se predstavite i pokažete zbog čega bi poslodavac trebalo da se odluči baš za vas! Ovo je ključni momenat u procesu selekcije kandidata za otvorenu poziciju i zato ne budite lenji i unapred osmislite svoju „trominutnu prezentaciju”. Naime, često ćete se, aktivno tražeći posao, naći u situaciji da se od vas traži da ukratko u dva-tri minuta kažete nešto o sebi.

Nemojte to nikada prepuštati trenutnoj inspiraciji i raspoloženju! Pripremite i uvežbajte svoju ‘trominutnu prezentaciju’ koja vas najbolje oslikava. Smislite kratku i jasnu prezentaciju samoga same sebe.

U svoju prezentaciju obavezno uključite - podatke o obrazovanju, gde ste se školovali, za koji obrazovni profil i zvanje koje ste stekli, titule, opis zadnjeg radnog mesta - ime firme, čime se bavi, na kojoj poziciji ste radili ili i dalje radite, koje su vaše odgovornosti i zaduženja, šta trenutno radite, na kojim projektima ste eventualno bili angažovani, opis nekog prethodnog posla na kome ste stekli iskustvo koje bi vam moglo pomoći pri novom poslu na koji ste konkurisali, a naročito sa akcentovanjem informacija poput - gde, kada, kako, kao i zašto smatrate da bi vam to koristilo za novi posao, specifična znanja i veštine koje ste tamo stekli - ovaj deo uvek prilagođavajte konkretnom poslu za koji konkurišete i postavljenim zahtevima, to jest traženim znanjima i sposobnostima za otvorenu poziciju! Navedite strane jezike koje govorite - ako je vaše znanje nekog stranog jezika odlično, odnosno konverzacijski nivo obavezno to naglasite, navedite eventualni boravak ili usavršavanje u inostranstvu, načine na koje ste se sami usavršavali, gde i kako ste učili jezik), i na kraju svakako navedite zašto tražite novi posao i šta od njega očekujete!

Napišite u kratkim crtama sve ono što smatrate bitnim i što biste želeli da istaknete, i onda vežbajte na glas onoliko puta koliko vam je potrebno da vaše izlaganje bude tečno, koncizno i naravno da sve što ste planirali naglasite tokom izlaganja. Zamolite druge da vam pomognu! Zamolite prijatelje ili članove porodice da vas saslušaju i iznesu svoje mišljenje o vašoj prezentaciji. Razmislite i u skladu s tim izmenite ono što nije bilo dobro. Ukoliko se od vas očekuje znanje stranog jezika, na gore navedeni način pripremite i uvežbajte Vašu ‘trominutnu prezentaciju’ na stranom jeziku budući da postoji velika šansa da će se od vas tražiti i predstavljanje na jeziku koji ste naveli da poznajete. Pripremite i svoj ‘materijal za prezentaciju’ - U oglasima za posao često se traže određeni dokumenti. Prikupite ih i pripremite unapred! Složite ih tako da na jednom mestu imate sve one dokumente koji vam mogu zatrebati prilikom traženja posla - biografiju (na srpskom, engleskom... ), krštenicu, svedočanstvo o završenoj srednjoj školi, diplome, potvrde i svedočanstva o završenim kursevima (strani jezici, računari, daktilografija... ), preporuke od bivših/sadašnjih poslodavaca, nagrade i priznanja. Moj savet je da za tu svrhu imate pripremljenu posebnu fasciklu, u koju ćete stavljati, i nositi sa sobom na poslovni intervju, unapred pripremljen materijal za vašu ličnu prezentaciju. Ponesite sa sobom fotokopije svih gore navedenih dokumenata, a napravite i rezervne kopije koje ćete imati kod sebe.
 
< Prethodno

Marketing

Firme kategorije

Upoznavanje.org
Pronadjite posao brzo i lako